Gennem 50 år har AMG triumferet, chokeret, henrykket og fascineret entusiaster i hele verden. Her er alle højdepunkterne – fra grundlæggelsen i 1967 til de nyeste modeller.
Tekst: Nikolaj Karlshøj
Foto: Daimler
1967 er året, da ’Aufrecht Melcher Großaspach Ingenieurbüro, Konstruktion und Versuch zur Entwicklung von Rennmotoren’ bliver grundlagt i en tidligere mølle i den tyske by Burgstall. Firmaet, som har speciale i udvikling af racermotorer, kaldes blot AMG – en sammentrækning af stifternes navne, de tidligere Mercedes-Benz ansatte Hans-Werner Aufrecht og Erhard Melcher. G’et står for Großaspach – Aufrechts fødeby.
24 timer varer racerløbet på den belgiske Spa-Francorchamps i 1971, hvor en Mercedes 300 SEL ombygget af AMG vinder sin klasse og tager en imponerende andenplads generelt. Hemmeligheden er den 6,8-liters V8, som giver den store, tunge og brølende limousine ekstreme præstationer.
I 1976 opføres en helt ny fabrik i byen Affalterbach længere mod syd, hvilket forvandler det lille værksted til en producent af kraftfulde sportsvogne på basis af gademodeller fra Mercedes-Benz. Udviklingen af racermotorer forbliver i Burgstall, og Erhard Melcher trækker sig ud af ejerkredsen, men fortsætter sit virke som ledende ingeniør.
Med sine brede skærme og brølende V8 vækkede den AMG-byggede Mercedes 450 SLC opsigt i det europæiske standardvognsmesterskab. På tre år vandt den sølvfarvede coupé vist kun ét løb – sekstimersløbet på Nürburgring i 1980 – men markerede vigtigst af alt et comeback for de klassiske sølvpile fra Stuttgart.
Det er en sensation, da Erhard Melcher i 1984 udvikler det første topstykke med fireventilteknologi. Den innovative opfindelse bliver anvendt til den femliters V8 fra topmodellen Mercedes-Benz 500 SEC, og princippet om ’One Man, One Engine’ er en realitet.
Hestekræfter i massevis skjult under silhuetten af en elegant coupé: Den kraftfulde 280 CE 5,0 AMG chokerer de fleste og anses i dag som forfaderen til de moderne V8-motoriserede modeller.
360 hestekræfter yder den ekstreme E-Klasse, som af de amerikanske motorjournalister får øgenavnet ’The Hammer’. 300 E 5,6 AMG er udstyret med en modificeret V8 fra topmodellen 560 SE og bliver verdens første firedørs sedan til at krydse 300 kilometer i timen. Senere udvikler AMG en seksliters version med 385 hestekræfter.
I 1988 styrkes samarbejdet mellem AMG og Mercedes-Benz’ motorsportsafdeling. Fabrikken i Affalterbach står nu ikke blot for udviklingen af 190 E modellen til motorsport, men bliver også ansvarlig for Mercedes-Benz’ deltagelse i det tyske standardvognsmesterskab, DTM.
I 1990 indledes det formelle samarbejde mellem AMG og Mercedes-Benz’ personbilsafdeling. Året efter påbegyndes udviklingen af de første sportsversioner af Mercedes-Benz standardmodeller.
C 36 er navnet på den første officielle AMG model, som bliver markedsført af Mercedes-Benz. Modellen, som præsenteres i 1993, er baseret på en C-Klasse og udstyret med en 3,6-liters, sekscylindret rækkemotor med 280 hestekræfter samt modificeret undervogn, unik AMG styling og 17-tommers sportsfælge. Bilerne leveres færdige i Affalterbach og bliver herefter skilt ad og bygget op som sande AMG modeller.
7,3 liter. Så stor er motoren i den brutale SL 73 AMG, som kun bygges i ganske få eksemplarer i 1995 samt mellem 1998 og 2001. Med over 500 hestekræfter er der tale om den mest kraftfulde V12 til dato – og samtidig så velkonstrueret, at den italienske producent Pagani vælger at anvende motoren til den eksotiske supersportsvogn Zonda.
Formel 1 får i 1996 en C 36 AMG som safetycar. Siden da har verdens hurtigste motorsportsserie altid – og uden undtagelse – været anført af en Mercedes-AMG.
E 50 er betegnelsen for den AMG modificerede E-Klasse, som introduceres i 1996. Med sin femliters V8 med 347 hestekræfter kombineres luksus og performance på hidtil uhørt vis. Den stærke limousine accelererer fra 0-100 kilometer i timen på 5,7 sekunder og fortsætter ufortrødent mod en elektronisk begrænset topfart på 250.
Det er AMG, som står bag den brutale racerbil CLK GT-R, som Mercedes-Benz indsætter i det internationale GT-mesterskab i 1997. Tyskeren Bernd Schneider sikrer kørernes mesterskab, og teamet vinder konstruktørmesterskabet. Reglerne kræver imidlertid, at der udover racerbilerne også bygges 25 eksemplarer til gaden.
Det er i 1999, at DaimlerChrysler overtager 51 procent af AMG – og fra 2005 er Mercedes-AMG et fuldt integreret datterselskab i Daimler koncernen. Som en del af processen overgår udviklingen af racerbiler til firmaet HWA, som stiftes af den ene af AMG grundlæggerne, Hans-Werner Aufrecht. HWA producerer i dag motorer til blandt andet DTM- og Formel 3-serien.
Hvem siger, at praktisk skal være kedeligt? Med stationcarversionen af E 55 AMG kombinerer man E-Klassens rummelige egenskaber med 476 hestekræfter fra en kompressordrevet V8.
2009 giver debut til den første model, som udelukkende er udviklet og produceret af AMG. Med sine karakteristiske mågevingedøre trækker SLS AMG rødder helt tilbage til den ikoniske 300 SL fra 1954. Motoren er en 6,2-liters V8 kombineret med en 7G-DCT dobbeltkoblingsgearkasse.
Mercedes-Benz gør efter 55 år comeback som Formel 1-team, da fabrikken i 2010 debuterer med Mercedes GP Petronas Formula One Team og præsenterer den syvdobbelte, tyske verdensmester Michael Schumacher samt Nico Rosberg som kørere. To år senere skifter teamet navn til Mercedes AMG Petronas F1 Team. Teamet har frem til 2017-sæsonen vundet tre konstruktørmesterskaber (2014, 2015, 2016) og tre kørermesterskaber (Lewis Hamilton: 2014, 2015, Nico Rosberg: 2016).
0 gram CO2 udleder SLS AMG Electric Drive, som i 2013 bliver den første rene elbil fra Mercedes-AMG. Det strømførende koncept anvender teknologi fra Formel 1 og er med sine 740 hestekræfter den hurtigste eldrevne sportsvogn, verden endnu har set.
Endnu en milepæl sættes i jorden, da AMG i 2014 præsenterer den anden i rækken af biler, som fra bunden er udviklet i Affalterbach. GT er en rendyrket sportsvogn, der som forgængeren SLS også lanceres som roadster (2016) samt i en succesfuld GT3-version til motorsport (2015).
1.500 ansatte er i dag beskæftiget hos Mercedes-AMG i Affalterbach. Dengang som nu arbejdes der stadig efter filosofien ’One Man, One Engine’ – enhver motor samles af én og samme mand.
Over 30 forskellige AMG modeller er i dag tilgængelige på det danske marked. Find dem alle – og sammensæt din helt egen i konfiguratoren på www.mercedes-benz.dk
Do you want to receive similar articles directly to your email in the future?
Subscribe here